Alabalık Çiftliği Kurmak

Türkiye’nin denizlerle çevrili olduğu halde balıkçılıktan istenilen kazanç elde edilememektedir.
Devlet oluşan bu açığın bilincindedir ve balıkçılığa teşvik etmek için parasal destekte yer almaktadır.
Deniz üzerinde balıkçılık yapabilirsiniz. Denizi olmayan bir bölgede yaşıyorsanız baraj ve dere kıyılarında alabalık çiftliği kurmak sizlere yeni bir kazanç kapısı açmaktadır. Denizden uzak illerde yaşayanlar, taze balık yemek isterler. Sizlerde tatlı suda yetişmekte olan yetiştirerek bu talep açığını değerlendirebilirsiniz.

10 sene evveline kadar 60 bin ton tatlı su balığı yetiştirilirken son zamanlarda bu sayı 188 bin meydana gelmiştir. Sürekli gelişim gösteren sektör, girişimcilere devasa paralar kazanma fırsatını verir. Anadolu’da tespit edilen sulama kanalları, nehirler, natürel göller, barajlar alabalık çiftliği kurmak için makul bir alanlardır. Ülke içerisine alabalık satışı yapabileceğiniz gibi Avrupa’ ya dışalım yaparak ülke ticaretine katkıda bulunabilirsiniz. Ülkemize bu sene balık ihracatı vasıtası ile 2 milyar dolar döviz girmiştir. Birkaç sene ardından Avrupa Birliği Devletleri’nde ülkemiz alabalık ihracatında % 50 ye varan piyasaya sahip olacaktır.

Denizli, Malatya, Muğla, İzmir, Sivas, Elazığ, Gaziantep, Elazığ, Kahramanmaraş, Tunceli, Kayseri ve çoğu kentte alabalık çiftliği kurmanız mümkündür. Balıkları yetiştirdikten ardından restoranlara pazarlayabilirsiniz ayrı olarak ülkede toplu alımlar yapmış firmalara satabilirsiniz. Su ürünleri fabrikalarında çoğu bireyin istihdam edilmesi de işin ayrıcalıklarındandır.

Alabalık Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Sermaye ?

Balık yetiştiriciliğine başlamadan evvel hangi balık türlerinin ihraç edilmekte olduğunu ve talebin hangi istikamette olduğunu araştırmalısınız. Alabalık çiftliği kurmak için gerekli olan 100 ile 200 bin arasında sermaye lazım olmaktadır. Çiftliğin yanı sıra kedinize ilişkin otel veyahut restoranınızın olması, işletme üstünden de para kazanmanızı sağlar. Kuracak olduğunuz çiftliğin büyüklük kısmına göre harcayacak olduğunuz para değişecektir. 250 ton kapasiteye sahip bir çiftlik ile 1000 ton kapasiteye sahip bir çiftlik arasında devasa anapara farkları bulunmaktadır. Tonaj büyüdükçe, işe koyacağınız anapara 700 bine kadar çıkabilir.

Alabalık çiftliği kurmak isteyenlere devlet doğrultusunda özel olanaklar takdim edilir. Tekne, kafes, balık ağı ihtiyaçlarınız adına Ziraat bankası tarafından kredi çekebilirsiniz. Özel bankalardan da istemiş olduğunuz parayı temin etmeniz mümkündür. Devletin Su ürünleri merkezi tarafından ihtiyaç duyulan kaydı yaptırmanız ile beraber, alabalık için kilogram başına 0.60 tl ödeme uygulanmaktadır. Kıyı balıkçılığına ait nihai dönemlerde kimi balıkların neslinin savunması adına kısıtlamalar getirilmiş ve alabalık yetiştiriciliğine teşvikler yapılmıştır. Tesis kurmak için düşük faizli kredi imkanlarından yararlanabilir, demirbaş olan malzemeler için % 50 hibe olanaklarını değerlendirebilirsiniz.

Alabalık Ne Kadar sürede Büyür?

Oksijeni fazla, duru, temiz sularda yetişen alabalık epey lezzetlidir. Alabalığın deniz, dere, kaynak, alp, aras, Karadeniz, Göl, Anadolu, gökkuşağı gibi çeşitleri yer alır. Kuzey Amerika’da yaşam sürdüren ve dayanıklılığıyla bilindiği üzere gökkuşağı alabalığı ülkemizde en fazla yetiştirilen türdür. Alabalık çiftliği kurmayı düşünenler, balıkların yaşamakta olduğu ortamda, aynısı nitelikte su bulundurmak zorundadır. Sürekli sıcaklığı ve miktarı değişikliğe uğrayan suda balık yetiştirmek zorlaşabilir. Balıkları yemlemek ağır şeklinde olması gereklidir ve doğru miktarda yapılmalıdır.

Balık yumurtalarının kuluçka suları, temiz olması gereklidir. Bundan dolayı su filtreleme yöntemleri tüketilir. Balıkların su gereksinimi, bulundukları alana göre farklılık gösterecektir. Özel havuzlarda imal edilen balıkların suyu gün içerisinde 4-5 kere değiştirilmelidir. Balıkların kimileri damızlık olarak ayrılmaktadır. Balıkların döllenme dönemlerini bilmek lazım olur. 3 yaş ve ardından damızlık olabilen balıklar, tek seferde 1000 ile 2000 arasında yumurta bırakırlar. 30 gün bir müddet ardından kuluçka devresi sona erer. Balık yumurtaları çoğu ülkeye ihraç edilmektedir. Alabalık çiftliği kurmak isteyenler, ihtiyaç duyulan verileri edinip doğru adımlarla ilerlerse devasa kazançlara sahip olabilirler. Alabalık için doğru hayat kısmı bulmak, anapara hazırlamak ve balık yetiştirmeyi doğu yapmak, meşhur bir iş bireyi olmanızın anahtarını size sunabilir.

Bir cevap yazın