Eczane Açmak (Yüksek Kazançlı İş Fikri)

Eczane Açmak

Eczane açmak için ilk olarak eczacılık eğitimi veren bir üniversiteden mezun olmak gerekir. Bunun yanında staj eğitiminizi de yapmış olmalısınız. Eczacılık sadece ilaç satmayı kapsayan bir iş dalı değildir. Bunun yanında hastalık tanısı koyabilmeyi de gerektirmektedir. Yalnız hastalığın tam teşhisi için mutlaka bir doktora başvurulması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Eczacı olabilmek o kadar kolay değildir. İyi bir eğitim gördükten sonra kişinin bu alanda kendisini iyi bir şekilde yetiştirmesi çok önemlidir. Stajı tamamladıktan sonra eczane dükkânı açmaya hak kazanırsınız. Bunun içinde bazı prosedürlerin takip edilmesi ve gerekli belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyor.

Eczane Nasıl Açılır?

Eczane açmak için en önemli şey istenilen belgeleri tam olarak hazırlayıp teslim etmektir. Bu belgeler arasında; TC nüfus cüzdanı, sabıkanızın olmadığına dair sabıka kaydı, diplomanızın onaylı sureti, SGK’ dan alınacak belge, SGK ve Türk Eczacılar Birliği’nden alınması gereken hizmet puanlarını gösteren evrak ve bu işi yapmanıza engel olacak herhangi bir hastalığınızın olmadığını gösteren belge bulunmaktadır. Bu belgeleri hazırladıktan sonra bunlara ek olarak ilgili kurumdan “ Eczane Açabilmek İçin Yeterli” belgesini almalısınız. Eczacılar odasında kaydınızın olduğunu gösteren belge, nerede eczane açmak istiyorsanız o binanın mimar ve mühendisler tarafından yapılan taslağını Bölge Eczacı Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylandığını gösteren belge ve binanın ruhsatı ve kullanım izin belgelerinin mutlaka hazırlanması gerekir. Hizmet puanının yüksek olması size eczanenizi daha kaliteli bir semtte açma şansı verecektir. Hizmet puanın hesaplanması da şöyle olmaktadır. Eczanenin açılacağı bölgenin sosyoekonomik durumuna göre bir katsayı belirleniyor. Belirlenen bu katsayı çalışılan yıl ile çarpılıp hizmet puanı hesaplanıyor.

Eczane Seçiminde Yerin Önemi

 Eczane açmak için kalabalık semtlerden ziyade bilinçli ve eğitimli kişilerin yaşadığı yerlerin seçilmesi daha uygundur. Eczacılık sadece ilaç satışı demek değildir. Eğitim düzeyi yüksek ve bilinçli insanların olduğu semtlerde sağlık ürünlerine yapılan harcamalar daha fazladır. Bundan dolayı ilaç satışı dışında bu alanda da yaptığınız satışlardan iyi bir gelir elde etme olasılığınız oldukça yüksektir.

Eczane Açmak Ne Kadar Sermaye İster?

Eczane açmak için yüklü bir miktarda sermayeye ihtiyacınız vardır. Bunun sebebi de dükkânı açtığınız zaman büyük miktarda ilaç ve sağlık ürünleri alımı yapılacağındandır. Bundan dolayı sermaye olarak 200 – 300 milyar lira arasında bir para ayırmanız uygun olacaktır.

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Eczane açmak işi oldukça külfetli ve bir o kadarda önem isteyen bir iş dalıdır. Eczane açtıktan sonra ilk olarak alınan ilaçların iyi bir şekilde korunması gerekir. İlaçların son kullanma tarihleri dikkatle takip edilmeli ve ona göre liste yapılmalıdır. Hastalara yazılan miktardan fazla ilaç satmamalı ve reçetesi olmayan hastalara ilaç vermemelidir.

Eczane
Eczane

Eczanede İlaç Dışında Neler Satılabilir?

Eskiden eczaneler sadece ilaç alınan ve satılan yer olarak bilinirdi ve bu amaçla eczane açmak için girişimde bulunulurdu. Günümüzde bu düşünce artıkdeğişmiştir. Eczanelerde ilaç dışında da sağlık ile ilgili hemen hemen her türlü malzemeyi bulmak mümkündür. Satılan ürünler arasında bitkisel ürünler, gıda takviyeleri, ağız temizlik malzemeleri, cilt ürünleri v.b. sayabiliriz. Yalnız bu ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmalıdır. Eczanede ilaç dışında da diğer sağlık ürünlerinin satılması kazanç açısından iyi olacaktır.

 

Bir cevap yazın