Kültür Mantarı Yetiştiriciliği

Global bir ortam içerisinde her gün farklı işler gelişmektedir. Sevmediğimiz bir işi yapmak ve aldığımız maaştan memnun olmamak, bizleri farklı işlere sürüklemektedir. Sizler için kazançlı ve güzel gelir elde edebilecek olduğunuz kültür mantarı yetiştiriciliğini araştırdık ve kültür mantarı nedir? kültür mantarı yetiştirme işi nasıl yapılır? ne şartlarda yetişir, gelişim kısmı, hasat zamanı vb gibi bilgileri toparladık.

Kültür Mantarı Nedir?

Alemlerin rabbi olan Allah’ın biz kullarına nasip etmiş olduğu bol protein içerek bir yiyecek olarak mantar, herkesin bildiği gibi beyaz şapka şeklindedir. Kara toprağın derinliğinde misel olarak bilinen sap bulunur. Mantar tohumları toprağın içerisine gömüldükten sonra, gelişim vaktinin dolmasıyla beraber topraktan beyaz baş vererek dışarı fışkırmaktadır. Kültür mantarı, faydalı olmasıyla beraber, kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde tüketimi yapılırsa kötü sonuçlar da vermektedir. Bundan dolayı doğada görmüş olduğunuz her mantarı toplamak ve tüketmek bizlere riskli gelebilir. Ancak profesyonel olarak yetiştirilmekte olan kültür mantarları, gönül rahatlığı ile alınıp tüketilebilmektedir.

Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirebilirim?

Kültür mantarı üretmek için diğer sebze ve meyvelerdeki gibi büyük bir alana arsaya ihtiyacınız yoktur. Bahsetmiş olduğumuz mantar çeşidinin, yetişme evresinde güneş görmesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Nedeni ise kültür mantarları, havayı tenefüs edip karbondioksit vermektedirler. Bundan dolayı güneş ışınlarına ihtiyaç duymamaktadırlar. Yetiştirme aşamasında gerek duyacak olduğunuz bölümler, bodrum katı, kiler, depo ve benzeri kapalı alanlar işinize yarayacaktır. Biraz önce değinmiş olduğumuz alanlar, izole ve ısı yalıtımlı olması vazgeçilmez şartlardan bir tanesidir.

Mantar üretmek için kullanacak olduğunuz bölümün sıcaklığı 16 ile 23 derece arasında olması gerekmektedir. Mantar yetiştirmede nem faktörü oldukça önem taşımaktadır. Yetiştirme alanınızın nem oranını iyi şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Ortamın nem oranı %80 ile %90 aralığında olması gerekmektedir. Üretim hanenizin güneş almayacak bir kısımda seçmeniz çok önemli bir rol taşımaktadır. İçeride bulunan havalandırma sisteminizi sıklıkla kontrol edip çalışıp, çalışmadığından emin olmalısınız. Kültür mantarı yetiştirme sırasında gübreye ihtiyacınız olacaktır.

Bu mantarı yetiştirirken en iyi gübre at gübresi olarak kullanılmaktadır. At gübresi bulmada sıkıntı çekebileceğiniz zamanlar olabilmektedir. Bundan dolayı gübre stoku yapmanız gerekebilir. Gübreyi tedarik ettikten sonra gübre, saman, nitrojen ve alçı taşı ekleyerek bazı işlemlerden geçirdikten sonra mantar yetiştirecek olduğunuz alan kullanıma hazır hale gelecektir. Misel tohumu, ekiminden sonra ön gelişmeyi tamamlamakta olan mantarın üzerine nemli ve temiz örtü toprağı serilmektedir. Ortalama 21 gün gibi bir zamanda ilk kültür mantarlarınızın hasat zamanı gelmiş olacaktır. Yetişen mantarları toparladıktan sonra 1 ile 2 ay sonrasında tekrar yeni ürünler almaya başlamanız mümkündür.

Bir cevap yazın