Öğrenci Yurdu Açmak

Öğrenci Yurdu Açmak

Günümüzde hızlı artan üniversitelere paralel olarak öğrencilerin barınmalarını sağlayacak kalma yerleri yeterli değildir. Bu açığı kapatmak için öğrenci yurdu açmak karlı işlerin başında gelmektedir. Memleketinden dışarı okumaya giden öğrencilerin en büyük sıkıntısı kalacak yer bulmaktır. Devlet yurtları yeterli gelmemektedir. Ev kiraları şehirlere göre farklılıklar göstermektedir. Bundan dolayı öğrenci yurtları en ekonomik ve güvenli yerler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öğrenci Yurdunu Kimler Açar?

Öğrenci yurdu açmak için kişinin kesinlikle bir üniversite diplomasının olması gerekmektedir. Öğrenci yurtları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak varlıklarını sürdürmektedir. Üniversite diploması olan herkes kendi şahsı adına bir şahıs şirketi kurarak öğrenci yurdunu açabilir. Anonim ve limited şirketi kurarak da öğrenci yurdu açılabilir.

Öğrenci Yurdu Açma Şartları

Öğrenci yurdu açmak için ilk yapılması gereken iskânı alınmış bir bina bulmaktır. Belediye’den çalışma ve işletme ruhsatı alabilmek için iskân olması şarttır. Bu işlemi hallettikten sonra yönetmeliğe uygun bir şekilde binanın tadilatı ve onarımı yapılmalıdır. Yönetmelikte öğrencilerin can güvenliği en planda tutulduğundan yurtlarda deprem, yangın, elektrik, su ve doğalgaz tesisatlarının denetlenip raporlarının Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Yurtlarda bir diğer önemli konu yurtta kalacak öğrenci sayısıdır. Yurtlarda öğrenci sayılarını etkileyen en önemli nokta itfaiye raporudur. Ruhsat alınabilmesi için itfaiye raporunun Milli Eğitim Müdürlüğüne verilmesi gerekir. Bu rapor bağlı bulunulan yerin itfaiyesinden alınmaktadır.

Denetim ve raporların hepsi alındıktan sonra sıra kat planının yapılmasına gelir. Bu planda hangi odaların yemekhane, yatakhane, misafirhane, spor salonu, dinlenme salonu ve tuvalet ve banyo olacağı saptanır. Bu işler yapıldıktan sonra personellerin işe alımı yapılır. Yurt müdürü ve gece çalışması gereken görevli müdür mutlaka her yurtta olmalıdır. İşe alınacak personellerin cinsiyetide işe alımda önemlidir. Çünkü kız yurtlarında personel bayan, erkek yurtlarında ise erkek personel çalıştırılmalıdır.

Hazırlanan bütün belgeler ile birlikte Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat yapılır. Çalışma ve iş yeri açma ruhsatı alınması için başvurulur. Bu başvurular sonucunda Milli Eğitim Müdürlüğü’nden müfettişler yurdu denetlemeye gelirler. Daha sonra hazırladıkları raporu bakanlığa sunarlar. Rapor olumlu olursa yurt 2 ay içinde ruhsatı alarak çalışmaya başlar.

Öğrenci Yurdu Açmak Karlı Mıdır?

Öğrenci yurdu açmak iyi bir yatırımdır ama kar getirme durumu bazı kriterlere göre değişiklik gösterir. Yurdun açıldığı bölge, ulaşım, diğer yurtların sayısı, üniversitelerin sayısı ve toplu taşımaya yakınlığı ve uzaklığı yurdun karlılığını belirlemektedir. Üniversitenin ilk yıllarında özellikle kız çocuklarının evde değil de yurtlarda kalmayı tercih etmeleri özel yurtların ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.

Bir cevap yazın