Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur ?

Özel güvenlik görevlisi; toplum arasında asayişin sağlanması, can ve mal güvenliğinin savunması, polise gereksinim duyulmadan sistemin sağlanması içerisinde gayret gösteren kimselere adı verilir. 2002 seneninde çıkarılan bir kanun ile alışveriş merkezleri ve kapalı alanlarda 50 bireyi aşan kalabalıkların toplandığı alışveriş merkezlerinde, özel mağazalarda ve mekanlarda özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasını mecburî tutan bir kanun çıkarılmıştır. Bu mesleğin öneminin arttığı bu zamanlarda sizler içerisinde güvenlik görevlisi sebep olunur, şartları nelerdir ve kimler güvenlik görevlisi bulunabilir inceleyelim.

Özel güvenlik görevlisi sebep olunur?

Özel güvenlik görevlisi olmak içerisinde ilk olarak bir özel kursuna gitmeniz gerekmektedir. Silahlı ve silahsız olarak verilen bu kursu alıp, kurs nihayetinde Ulusal eğitim Bakanlığının yapan bulunduğu imtihanı geçerek güvenlik görevlisi olmaya hak kazanıyorsunuz. Her sene 6 kez uygulanan bu imtihandan minimum 60 puan alarak etkin olmak zorundasınız. Sınavda etkin olmadığınızda sene içindeki başka sınavlara imtihan harç ücretini yatırarak katılabilirsiniz.

Eğer silahlı güvenlik görevlisi olacaksanız 120 saatlik silah esas eğitimi almanız gerekecektir. 15 gün esas ders ve 3 gün silah dersi olarak verilen bu dersleri aldıktan ardından poligonda atış talimi yapmalısınız. Yazılı imtihandan etkin olduğunuzda bir de silahlı imtihana katılmanız gerekmektedir. Silah sınavında etkin olduğunuzda bundan sonra silahlı bir güvenlik görevlisi oluyorsunuz. Bu kursların ardından Ulusal eğitim Bakanlığı onaylı sertifikanızı alarak kamu müessese , kuruluşlarında, özel sektörde güvenlik görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

Özel güvenlik görevlisi alabilmek içerisinde ihtiyaç duyulan şartlar

Özel güvenlik görevlisi olabilmenin şartları bulunmaktadır. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • İlk olarak 21 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün almadıysanız eğer bu işi yapamazsınız.
  • Mutlaka sabıka kaydınızın olmaması gerekmektedir. Sabıka kaydı olan şahıslar güvenlik görevlisi alabilmek içerisinde müracaatte bulunamazlar.
  • Bu işi inşa etmek isteyenler içerisinde minimum lise mezunu olma koşulu getirilmiştir. Lise mezunu olmayan şahıslar güvenlik görevlisi olamaz.
  • Silahsız güvenlik görevlisi alabilmek içerisinde müracaat gerçekleştirecek şahıslarda eğitim seviyesi ortaokul mezunu olarak saptanmıştır.
  • Özel güvenlik görevlisi alabilmek içerisinde özür derecenizin yüzde 15 i geçmemesi gerekmektedir.

Özür dereceniz yüzdelik olarak on beş üzerindeyse eğer bu mesleği yapamazsınız. Eğer tüm bu şartlara uygunsanız Ulusal eğitim Bakanlığı Onaylı bir özel güvenlik görevlisi yetiştirme lisansı olan kursa müracaat inşa etmek ve esas eğitimleri alarak yapılacak sınavlardan etkin olmanız yeterli olacaktır. Sınavlarda etkin olduğunuz takdirde sertifikanızı alarak özel güvenlik kurumlarına müracaat yapılabilir ya da özel sektörde çalışabilirsiniz. Silahlı özel güvenlik görevlileri içerisinde banka ve özel kamu kurumları gibi alanlarda kadrolu çalışma olanağı da yer almaktadır.

Güvenlik Görevlisi Ne İş Yapar?

Özel güvenlik görevlisi şeklinde de isimlendirilen özel güvenlik görevlileri mekan içi etkileşim, yönlendirme, savunma, kurtarma gibi birçok hususta takviye alabileceğiniz kişilerdir. Güvenilik görevlisinin gerçekleştirmeyle mükellef bulunduğu görevleri şöyle sıralayabiliriz:

1 ) Savunma ve güvenliği sağlama ile mükellef olan özel güvenlik görevlileri kapı giriş muayenesi, tertip sağlama ile de mesuldür.

2 ) Toplantılarda, spor müsabakalarında ve konser gibi sahne gösterilerinde kimlik muayenesi yapma, güvenliği sağlama ile mesuldür. Toplanma kısmı hudutları içerisinde güvenliği sağlama ve asayişi savunma vazifiyeti bulunmaktadır.

3 ) Türk Uygar Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddesinde yazana göre zor kullanma, asayişi tehdit eden şahıs ve insanları tesirsiz duruma getirme yetkisine sahiptir.

Asayişi bozan, düzene karşı gelen ve halkın can güvenliğine tehditte buluna insanları tesirsiz duruma getirmek ve icabında zor kullanma hakkına bulunduran güvenlik görevlileri silahlı özel güvenlik görevlisi sertifikası bulunuyorsa ve silahı da varsa silah kullanma yetkisine de sahiptir.

Bir cevap yazın