Safran Yetiştiriciliği

Ülkemiz, bilhassa bitki yetiştiriciliği ile ilgili epey varlıklı bir ülke pozüsyonundadır. Anadolu’nun hemen hemen her karışında bir çok envai çeşitte bitki yetiştirilmesi mümkündür. Safran da bu bitkiler arasında en başta gelmekte olup, çoğu girişimci de Safran Yetiştiriciliği yaparak kendilerine bir kazanç kaynağı getirmektedir. Ülkemizde safran yetiştiriciliği epey basit yapılabilmektedir. Öyle ki bitki yetiştirmek için safran yüksek kazanç gerçekleştiren bir imalat aracıdır. Peki, esas sorumuza gelecek olursak, safran yetiştiriciliği ne şekilde yapılır?

Safran Bitkisinin Özellikleri

  • Sulu toprağa pek çok gereksinim duymayan bir bitkidir. Bu sebeple yetiştirilmesi fazlaca kolay.
  • Gram maliyeti ortalama 20 TL’dir.
  • 3000 TL kadar yapılacak bir harcama ile senelik getirisi ortalama olarak 15.000 TL olan bir hasat elde edilmektedir.
  • Dünya ve ülkemizdeki en fazla pahalı olan baharatlardan birisidir. Bundan dolayı ekonomik getirisi oldukça fazladır.
  • İlaç, lokum ve boya pazarında epey çok tüketilir.
  • Masrafı çoğunlukla azdır, ama işçiliği biraz maliyetlidir.

Safran Yetiştiriciliği ne şekilde Yapılır?

Safran yetiştiriciliği nasıl yaparız, sualine gelecek olursak, bilhassa nemli bölgeler haricinde her kısımda yetiştirilmeye makul bir bitkidir. Tohumluk soğanı dışında ek bir fiyatı mevcut değildir. En pahalı adımı işçiliğidir. Genel olarak tohumu Ağustos ve Eylül aylarına doğru dikilmekte ve çiçeklenmesi ise senenin Ekim ile Kasım aylarında gerçekleşir. Dikim prosedürü her 4 senede bir tekrarlanır. Tohumların randımanı epey yüksektir.

Safran bitkisi kısır genlere sahip olmasından kaynaklı çiçekleri üretken tohum üretemez. Bu nedenle de çiçeklerin tohum üretimi şahıs kuvveti ile uygulanmaktadır. Safran yetiştirmenin ustalığının biraz tuzlu olmasının nedeniyse buradan gelmektedir.

Bir dönüm arazi içerisine yapılacak ekimde ihtiyaç duyulan soğan ve gübrenin meblağ ortalama 3.000 TL civarındadır. Öte yandan ülkemizde safran üretimi fazlaca süregelen bulunmadığı için soğan bulmak biraz zor bulunabilir. Çiftçilere takviye emeliyle Karabük Tarım İl Müdürlüğü safran yetiştirme de takviye olmaktadır.

Safran bitkisi her sofralarda olması istenilen bir baharattır. Doktorlar ve bu konuda uzman olan kişiler safran bitkisinin faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Özellikle ilaç ve kozmetik pazarında de fazlaca sık sarf edilen safran bitkisi, yetiştiriciliği ile ilgili destek verilmektedir.

Safran bitkisi mutlaka ekim nöbeti vaziyeti yaşamaz. Bu nedenle de 3 senenin üst üste ekilebilir. Safran yetiştiriciliği ile ilgili nihai senelerde uygulanan teşvikler ve bu türlü belirtiler vasıtası ile yapımcı sayısında ciddi bir artış olacağı tahmin edilmektedir.

Bir cevap yazın