Sigorta Acentesi Açmak gibi bir niyetiniz varsa eğer bu konuda oldukça bilgi deneyimi sahibi olmanız gerekir. Kendinize ait bir işletme açarak daha rahat ve özverili bir çalışma ile gelirinizi artırmanız Sigorta Acentesi ile mümkün olmaktadır ve bireylerin yönelecek oldukları işler içerisinde ne yapmaları gerektiği konusunda sizlere bu yazımızda bilgi vereceğiz. Sigorta acentesi içerisinde işlemler basit olsa da anlaşmalar oldukça zordur. Ancak ne kadar fazla sigorta ile anlaşma sağlarsanız, o kadar fazla gelir elde etme imkanınız fazla olacaktır. Bu nasıl mı olacak ? Gelin hep beraber okuyarak öğrenelim.
SİGORTA ACENTESİ NASIL AÇILIR
Öncelikli olarak şunu belirtmek lazım olur ki; şayet sigorta acentesi açmaya hüküm verdiyseniz yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Bugün kurulan bir ton sigorta acentesi kendisi acemiliğine mağlu düşerek piyasadan hızlıca silinmektedir. Kalıcı olup uzun vadede muvaffakiyet yakalamak isteyen kişilerin bu iş dalına girmeden evvel yapılması lüzumlenen ilk şey her işte de bulunduğu gibi inceleme evresini defa dikkatli bir şeklinde bitirmek olması gereklidir. Bu hususta aklınızda bir ton sual olduğunu da düşünecek olursak,mertebe alt başlıklar durumunda konuya açıklık getirmek en mantıklı çözüm olacaktır.
İlk olarak ;
“Sigorta acenteliğine başlamak içerisinde yapması lüzumlenen ilk iş ne olması gereklidir ? “
Sigorta Acentesi Açmak içerisinde Öncelikle Sigorta şirketi açmanın ne gibi koşullara bağlı olduğunu inceleyelim.
Kurulumu içerisinde belirli şartları sağlamanız gereklidir. Bu şartları “Türkiye Sigortalar Birliğinin” Web sayfasındaki “Sigorta Acenteliği Yönetmeliği” başlığı altından ayrıntılı inceleyebileceğiniz gibi yazımızda da bir kaç ehemmiyetli maddesini bulabilirsiniz. Acenteyi açacak realite şahıslarda aranan özelliklerden bazıları:
- Türkiye Cumhuriyetinde ikamet ediyor olması
- Hak ve Fiil ehliyetine sahip olması
- Sigortacılık kanunun 3. Maddesinde bulunan suçlardan karar giymemiş olması
- İflas etmemiş ve konkordato başka bir deyişle iflas anlaşması ilan etmemiş olması
- Mal varlığının minimum limitin altında olmaması
Belirtilen özellikleri taşıyan kişilerin sigorta acentesini açabilmesi için uygunluk belgesine sahip olması gereklidir. Bu uygunluk dokümanı ise Hazine Müsteşarlığı doğrulusunda verilir. Dolayısıyla da Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliğine müracaat edip, resmi başvurularını gerçekleştirip , müsteşarlıkça onaylandıktan ardından doğrulusunda acenteyi açmak içerisinde levha sağlayabilirsiniz. Levhaya bulunduran acenteler Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliğinin web sitesinden ilan edilir.
“ Sigorta acentesinin sorumluluğu “
Sigorta Acentesi Açmak Şahsi mesuliyet ister.Belirli Bir güvence ve mal varlığına sahip olmanız lazım olur.Mal varlığının belirli bir limitin altında olmamasının sebebi sigorta acentesinin , verebilecekleri zararlardan mesul olmasıdır. Bu halde mal zenginliği olarak gösterilen oran minimum 25 bin TL olması gereklidir ki meydana gelebilecek kısmi bir zarar da en yüksek zarar karşılanabilsin. Tabi bu sayılar Taba maliyet olarak karşımızda çıkmaktır piyasada ünlübir acente firmasının bayiliğini almayı düşünüyorsanız eğer minimum100.000 TL Gibi bir rakamı Acente Adına Güvence olarak yatırmalısınız.
Bu rakam her acente firması içerisinde değişse de ortalama sayılar bu aralar dadır. Bunların Ekonomi ebatı dışında yükümlülükleri da var kuşkusuz. İçeriğinde çalıştırdığı yöntem personellerinin minimum lise ve dengi okuldan mezun olması, personellerinin yöntem donanımı, personellerin yaptığı işlemlerden kaynaklı zarar gören üçüncü şahıslardan de acente mesuldür. “ Sigorta acenteliğinden elde ettikleri kar miktarı “ Sigorta acenteliğinin kar seviyesi yüksek olmakla birlikte , meydana koyacağınız iş düzeni de bu kar marjını epey etkiler . Sigorta çeşitlerine göre de farklılık gösteren bu kar marjı ortalama olarak %20 lere kadar dayanabilir. Aşağı yukarıya kendisi durumunda bir acentenin ortalama kar miktarı 12 -14 bin TL olurken, normalden biraz daha çok tempoyla gayret gösteren sigorta acentesinin ise maaş kar miktarı 20 bin TL yi aşabilir.
SİGORTA ACENTESİ AÇMAK GEREKENLER
* Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı doğrulusunda yayınlanan ve 22 Nisan 2014 tarihi haysiyetiyle bazı farklılıklara gidilerek, resmi işlemlerin değişiklik gösterdiği Sigorta Acentaları Yönetmeliği’ ni okuyup, sigorta acentesi açma şartlarının detaylarına da hakim olmak başlangıç içerisinde işinizi kolay kaldırıp, hükümlülükleri adına getirmenizi sağlayacak.
* Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı doğrulusunda verilen uygunluk dokümanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne acentelik içerisinde gerçekleştireceğiniz müracaat, levha kayıt işlemleri gibi resmi proses başvurularını gerçekleştirip onaylarını edinmek ikinci ismim.
* Türkiye’de yerleşik olmak, uygar hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, belirli suçlardan karar giymemiş ya da ceza almamış olmak,evvelki ticari faaliyetlerinde iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmak ve doğal yöntem eleman vasıflarına sahip olmak gibi şartlarısağlamak.
* Beyan edilecek mal varlıklarının kıymeti 25 bin liradan az olmaması işin ekonomik bölümü.
Acenteler mesleksel faaliyetleri hasebiyle verebilecekleri zararlardanmesul olacak, mevzuata marjinal olmamak şartıyla unvanlarında ekifadeler de kullanabilecek, sigorta ve emeklilik firmaları durumlarını, yönetmeliğin yayımlandığı tarihten ardından 6 ay içerisinde bu yönetmelik hükümlerine makul duruma getirecek.
* Kişi acentesi sahipleri ve limited şirket müdürleri içerisinde 2 sene olandeneyim müddeti adına bundan sonra 1 buçuk sene kafi görülürken;yöntem eleman tecrübe süresindeyse lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar içerisinde 6 ay aranıyor.
Ayrıca 4 senelik okul mezunları içerisinde ise tecrübe müddeti bundan sonra aranmıyor.
GERÇEK KİŞİLER İÇİN
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Gerekli sayıda vesikalık fotoğraf
- İkametgâh belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İletişim bilgileri
- Diploma sureti
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi
- Taahhütname
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme kopyası
TÜZEL KİŞİLER İÇİN:
- Ticaret Sil Tasdiknamesi
- Vergi Levha Sureti
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İflas Belgesi
- Taahhütname
- Şirket Ana Sözleşme Belgesi
- Mesleki Sorumluluk Sigortası
- İmza Sirküsü Fotokopisi
- İletişim bilgileri