Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde sık sık duyduğumuz iş fırsatlarından birisi de topraksız tarım işidir. Bildiğiniz gibi özellikle sosyal medya üzerinde sık sık karşılaştığımız bir iştir. Evde, bodrumda, bahçede vb birçok alanda bu işi yaparak para kazanmaya çalışmaktadırlar. Eğer böyle bir düşünceniz var ise mutlaka değerlendirmeniz gereken bir iş fırsatıdır. Bu yazımızda ise sizlerle birlikte topraksız tarım nedirtopraksız tarım nasıl yapılır sorusunun cevaplarını vermek istiyorum.

Topraksız Tarım

Günümüzde artık birçok alanda iş fikirleri popüler hale gelmektedir. Bu imkanlardan bir tanesi ise topraksız tarım fırsatıdır. Ülkemizde, hatta dünya üzerinde gün geçtikçe daha da popüler hale gelen bir iş olduğunu söyleyebilirim.

Topraksız tarım faaliyetleri ile ilgili bazı araştırmalar gerçekleştirdim ve sizlerle paylaşmak istedim. Sizlerin de soruları varsa aşağıda bulunan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Topraksız Tarım Nedir?

Topraksız tarım, bitkilerin su ve besin ihtiyaçlarının karşılanarak geliştirilmiş olan bu iş imkanı, toprak olmadan bitki yetiştirmenize olanak sağlamaktadır. Toprağın olmadan yetiştirildiği bu sistem ile birlikte bitkilerin kökü suya sarkıtılıyor ve kanallara gelen sular ile birlikte bitkiler zaman içerisinde gelişerek büyümektedir.

Araştırmalarıma göre topraksız tarım faaliyetinin geliştirilmesinin en başlıca sebebi tasarruf ve hijyen konusudur. Bildiğiniz gibi toprakta yetişen birçok şey günümüzde ilaçlar ile birlikte yetişmektedir. Bu sebepten dolayı ise birçok ürün hormonlu olduğu için tatlarında da farklılıklar görebilmekteyiz. Ayrıca topraksız tarım ile birlikte daha temiz bitkiler yetiştiği için hijyen konusunda da avantajları bulunmaktadır.

Nufüs artışları, zirai ilaçların kullanılmasında ki yükseliş, verimsiz toprakların oluşması gibi birçok etkene göre burada paylaşmış olduğumuz tarım faaliyeti gerçekten de çok mantıklı bir iş imkanıdır. Gittikçe yaygınlaşan bir model olan topraksız tarım, aslında geleceğe bakıldığında asla sönmeyecek bir iş sektörüdür. Dünya nüfusunun gelişmesi ile birlikte her geçen gün bu tür şeylere ihtiyaçlar çoğalmaktadır.

Yapılan bazı araştırmalara göre topraksız tarım faaliyeti, normal tarıma göre %33 daha verim elde edildiğini görmekteyiz. Aynı şekilde %44 zaman tasarrufu yapmanıza olanak sağlamaktadır.

Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız tarım yapabilmek için bazı ekipmanlara ve ana malzemelere ihtiyaç vardır. Topraksız tarım faaliyetinde fideler zemine dikilmemektedir. Bunun için özel yapılmış olan kaplara dikim işlemi sağlanmaktadır. Fideler genel olarak Danimarka üzerinden alınan kaya yünü ismi verilen özel maddelerin içine yerleştirilmektedir. Ayrıca dikilen fidelerin içerisine perlit de eklenmektedir.

 

Gerekli ekipmanlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Besin çözeltisinin sisteme ulaşması için pompalanması sağlayan bir pompa,
  • Besin çözeltisini depolama yapabilmek için tank,
  • Bitki köklerini suya daldırmak için kanal yöntemi,
  • Bitkileri yerleştirmek için küçük delikli saksılar,
  • Besin çözeltilerini sisteme enjekte etmek için sağlanan ünite,
  • İklimlendirme sistemi.

Burada bulunan ana ekipmanlar bu şekilde sırası ile sıralanmaktadır. Tabi bunlar zaman içerisinde değişkenlik olarak gözlemlenebilmektedir.

Topraksız Tarımın Avantajları Nelerdir?

Topraksız tarımın bazı avantajlı yönleri de bulunmaktadır. Dilerseniz bir göz atalım.

  • Yıl boyu istediğiniz zamanlamalarla üretime devam edebilirsiniz.
  • Bitki hastalıkları, böcek gibi birçok şeye karşı çok büyük avantajları vardır.
  • Karıştırılan çözeltiler belli oranlar ile birlikte karıştırılmaktadır. Karışım oranlarını ayarlayarak gelişimlerde farklılıklar gözlemleyebilirsiniz.
  • Verilen besin çözeltisi direkt olarak bitki köküne gitmektedir. Bu sebepten dolayı örümcek, hastalık gibi birçok problemin önüne rahatlıkla geçilmektedir.
  • İklimlendirilme sistemi kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı da bitkiler daha sağlıklı bir şekilde geliştirilmektedir.
  • Bu sistem ile birlikte işçi sayısı çok az miktarda çalışma sağlayabilirsiniz.

Bunlar avantaj maddelerimizdi. Şimdi ise bazı dezavantajlarına göz atalım.

  • Bu işi yapmak için öncelikle tecrübe kazanmanız gerekmektedir.
  • Sistemi sıfırdan kurmak isterseniz yüksek bir maliyet ile karşılaşabilirsiniz.
  • Cihaz çalışırken devir daim pompası sürekli çalışmaya devam etmektedir. Eğer yapacağınız konumda elektrik problemleri sık sık yaşıyorsanız o konumdan uzak durmalısınız.

Bu gibi maddeler ise bu işi yaparken yaşayacağınız bazı problem çeşitleridir. İş imkanı olarak güzel fakat maallesef biraz masraflı gözükebilmektedir.

Bu yazımızda sizlerle birlikte topraksız tarım nasıl yapılır sorusunun cevabını paylaşarak sizleri bilgilendirmek istedim. Sizlerde hemen aşağıda bulunan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle hızlı bir şekilde paylaşımda bulunabilirsiniz.

Ayrıca aranızda bu iş ile uğraşan kişiler varsa aynı şekilde yorum kısmında iş ile alakalı görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın