Acente genel bir şekilde işletme adına ticari faaliyet göstermekte olan temsilci, vekil ya da satış memuru olarak adlandırılmaktadır. Bu sıfatların dışarısında da farklı isimlendirmelerle anılabilecek bu vekiller bir sözleşme ile ana firmaya bağlı olup firma adına, bulunmakta olduğu bölgede firmanın yürütmesini istemiş olduğu faaliyetlerini yürütmektedir. Acenteler bağımsız şekilde çalışırlar, fakat ana kuruluş ile imzaladığı sözleşmeye sadık kalırlar.
Acenteler Türkiye’de en fazla sigortacılık sektöründe rastlanmaktadır. Fakat nakliye, döviz bürosu, kargo ve farklı sektörlerde de acentelere yoğun olarak rastlanması mümkündür.
Acente vermekte olan firmalardan acente alabilmenin belirli bir yolu bulunmamaktadır. Her kuruluş acentelik için çeşitli şartları ön koşul olarak sunabilmektedir. Bu kapsam içerisinde acente almak için ilgilendiğiniz firmadan bilgi talep etmeniz gerekmektedir. Türkiye’de acente açmak istemekte olan kişilerin Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) kayıt olunması zorunludur, aksi halde faaliyet iptal edilmektedir. Acenteler müşterilere karşı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’dan da mesuldür. Sadece sigortacılık sektöründe, ana şirketin sigortacılık kapsamı içerisinde eksik faaliyetlerinden sorumlu değildirler.
Acenteler ana şirket için faaliyet göstermektedir, müşteri bilgilerini başka hiçbir kimse ya da kurum ile paylaşamaz.
Acentelik Veren Firmalar
Türkiye’de acentelik için binlerce firma bulunmaktadır. Bu firmalara en fazla sigorta sektörü içerisinde rastlanmaktadır. Fakat nakliye, döviz bürosu, kargo ve farklı sektörlerde de acentelere yoğun olarak rastlanması mümkündür. Bu firmalardan bir kaç örnek arıyorsanız ;
Axa Sigorta
Allianz Sigorta
Sompo Japan Sigorta
Anadolu Sigorta
Neova Sigorta
Groupama Sigorta
Vatan Kargo
Yurtiçi Kargo
Generali Sigorta
Unico Sigorta
Ak Sigorta
Sürat Kargo
Atak Kargo
DHL Express
UPS Kargo
MNG Kargo
Eureko Sigorta
Aras Kargo