Arı Sütü Yetiştiriciliği
Arı sütü 5 ila 10 günlük olan işçi arıların baş bölgesinde yer alan alt çeneleri ve boğaz bezleri tarafından üretilen besleyici bir üründür. Arı sütü genç larva döneminde bulunan yavrular ile ana kraliçe arının beslenmesinde oldukça önemlidir. Arı sütünün ana kaynağı polen, su ve baldır. Ana kraliçe arı yaşadığı süre boyunca devamlı olarak arı sütü ile beslenir. Arı sütü yetiştiriciliği kolay bir iş değildir. Arı sütü yetiştiriciliğini düşünüyorsanız ilk olarak arı yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Sadece arı sütü yetiştiriciliği yapmak kişiye kar getirmez. Arı sütü ve arı yetiştiriciliğini birlikte yürütmek en mantıklısıdır.
Arı Sütü Yetiştiriciliği Teknikleri
Arı sütü yetiştiriciliği teknikleri arasında en fazla tercih edilenlerden bir tanesi doğal üretim ikincisi ise aşılama yöntemiyle üretim bulunmaktadır.
Doğal Üretim
Bu tür üretim nisan ağustos aylarında gerçekleşir. Yavru peteklerde bulunan ana kraliçe arı hücreleri bozulup toplanması ile gerçekleşir. Güçlü bir kovanda ki kraliçe arı alındıktan sonra bu kovana her gün düzenli olarak başka kovanlardan alınan 1 ve 2 adet yumurtası olan ve sadece 1 günlük larvalı petek konur. Bu işlemin amacı işçi arılar tarafından kraliçe arı hücrelerinin üretiminin teşvik edilmesidir. Bu işlemler sonucunda 3 günlük olan kraliçe arı larvalarından maksimum verim elde edilir.
Arı sütleri peteklerin içinde bulunan hücrelerdedir ve bu süt özel bir tahta kaşık ile toplanır. Bu işlem her kovanda 20 -30 gün boyunca uygulanır. Bu işlem sona erdiği zaman kraliçe arı tekrardan bu kovana sokularak koloni eski haline dönüştürülür. Tek bir kraliçe arı hücresinden yaklaşık 200 – 250 miligram arasında arı sütü elde edilmektedir. Doğal üretim tekniği sayesinde bir kovandan elde edilen arı sütü miktarı 20 – 25 gram arasında değişir.
Aşılama Tekniğiyle Üretim
Aşılama tekniğiyle üretim bir diğer adıyla doolitle tekniğinde larva transferi olmaktadır. Bu üretimde arı sütü elde etmek için güçlü ve çok fazla işçi arıya sahip olan kovanlar seçilir. Kovanlarda çok fazla miktarda bulunan işçi arıların beslenmesi de %50 şeker şurubuyla olur. Bu işlemler bittikten 3 gün sonra destek kovanlarında bulunan larvalar 24 – 36 lik sürelerini doldurduktan sonra kraliçe arının yüksüklerinin olduğu çerçeveye transfer edilirler. Çerçeveler 3 sıra ve 80 – 100 yüksük olacak şekilde hazırlanmaktadır.
Arı sütünün üretildiği kovanlar hem %50 şeker şurubu içeren karışım ile beslenir hem de hafta da bir defa çıkan kapalı yavru petek verilir. Bu hücrelerin mum uzantıları kesici bir alet ile kesilir. Daha sonra yüksüklerin içinde bulunan larvalar alınır ve süt özel bir tahta kaşık ile toplanır. Bu işlem sonunda kovana larva transferinin yapıldığı çerçeveler tekrar yerleştirilir. Beslenme yeterli düzeyde olduğu sürece bu teknik otuz gün boyunca devam ettirilir. Sezon sonunda bir kovandan yaklaşık olarak 250 – 300 gr arı sütü elde edilir.
Arı Sütü Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?
Arı sütü yetiştiriciliği yapmak isteyen bir çok kişi bu sorunun cevabını arıyor. Yüksek mebla gerekmeden kurulan bu sistem ile sizlerde güzel kazançlar elde edebilirsiniz. Bunun için ilk olarak arıları yetiştirebilecek olduğunuz ortamı bulmalısınız. Çünkü şehirden uzak ve doğayla iç içe olması gerekir. Bu bölgelerde yapılan işlemler ile sizlerde kolayca arı sütü yetiştiriciliği yapabilirsiniz.